Svevia snöröjer i ett av landets tuffaste distrikt i fyra år till

Publicerad den: 2018.2.2

Stentufft skötseljobb till Svevia – igen

Drift och underhåll: På uppdrag av Trafikverket kommer Svevia att fortsätta att sköta om det statliga vägnätet i Arjeplogs driftområde. Ett område med en unik fjällmiljö som även gör förutsättningarna för vägunderhåll unika.

Låst innehåll

Till ytan är driftområdet 14 494 km² , med totalt 599 kilometer statlig väg varav 249 kilometer är grusväg.

– Vår utmaning är inte mängden väg utan snarare allt som finns däremellan, säger Robert Nyhlén, Svevia.

ANNONS:

Uppdraget är att sköta om de statliga vägarna i området och se till att de hålls säkra och framkomliga. För att kunna göra det har Svevia en jourverksamhet som bevakar vägarna dygnet runt vardag som helgdag.

– Fjäll, tre stora älvdalgångar för Laisälven, Skellefteälven och Piteälven och 8727 sjöar gör att det inom samma område finns flera klimatzoner. Vi kan ha regn, blixthalka, strålande sol och full snöstorm samtidigt.

Avstånden och den glesa bebyggelsen gör också förutsättningarna speciella.

– Här finns det inga alternativa vägar att välja. Går det inte att ta sig fram då är det stopp. I området finns flera anläggningar för biltestindustrin så förväntningarna på framkomlighet är stor.

Inom driftområdet ligger vägstationen i Merkenes,17 kilometer från norska gränsen och 13 mil från Arjeplogs tätort. För att kunna hålla riksväg 95, den så kallad Silvervägen, öppen är Svevias personal stationerad på vägstationen dygnet runt från oktober fram till maj.

– När vädret blir för hårt tar de trafiken över fjället med kolonnkörning eller så stängs vägen av. De får ofta undsätta fordon som blivit stående längs vägen. Intill vägstationen finns ett hus där nödställda trafikanter kan värma sig.

Det nya kontraktet börjar gälla den första september och sträcker sig över fyra år med möjlighet till ett eller två års option. Anbudet är värt cirka 18 miljoner kronor per år.

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.2.2

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare