Den nya undersökningen Lediga jobb och rekryteringsbehov gör det möjligt att mer detaljerat än tidigare beskriva kompetensbrister på den svenska arbetsmarknaden. Tredje kvartalet 2024 rapporterade arbetsgivarna en total brist på 70 000 personer inom olika yrken. Bristen fanns inom flera områden, som IT, teknik och vård, och inom både gymnasiala och eftergymnasiala yrken.
– Det är första gången som det finns officiell statistik över bristen per yrke, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB.
Det är i 15 yrkesgrupper det saknas flest personer. Anläggare är en av dessa.
Arbetsgivarna hade brist på arbetskraft inom flera av de yrken som utbildas på gymnasieskolans yrkesprogram. Det gällde bland annat undersköterskor, yrken inom byggnad och anläggning, fordonsmekaniker och reparatörer, samt kockar och kallskänkor.
Undersökningsföretaget Navet Analytics har på begäran av Maskinentreprenörerna (ME) tagit fram en rapport för att kartlägga hur tillgången på arbetskraft (anläggare och maskinförare) ser ut – och även lämna en prognos för de kommande fem åren. Det ser inte jätteljust ut. Det visste vi. Det är brist nu och den riskerar att bli ännu värre inom fem år. Och konkurrensen om talangerna kommer att hårdna, skriver rapportförfattarna.
Rapporten från Navet Analytics visar att:
Det är brist i alla ME:s regioner på både anläggare och maskinförare. I Sverige saknas idag cirka 700 anläggningsmaskinförare och 1 500 anläggare, skriver Navet Analytics.
Prognosen för tillgången på arbetskraft om fem år visar att det kommer finnas ”stor” arbetskraftsbrist i alla ME:s regioner om inga åtgärder vidtas, som det heter. Prognosen för hur det ser ut om fem år visar en möjlig brist på cirka 1 500 anläggningsmaskinförare och runt 3 000 anläggningsarbetare.