Privatmarknaden för maskinentreprenörer har i princip dött i och med inflation och höga räntor. Markarbeten är inte sällan även dyrare för privatpersoner än renoveringar invändigt. Men nu höjs Rot-avdraget.
Men det är en tillfällig höjning som nu tas fram. I en promemoria föreslås att subventionsgraden för rotavdraget tillfälligt höjs under perioden 12 maj–31 december 2025. Förslaget syftar till att stötta byggbranschen i det nuvarande konjunkturläget, skriver regeringen.
Vissa markjobb och dräneringsarbeten går att få Rot-avdrag för. Företaget som utför marjobbet måste ha F-skatt, och kan endast genomföras hos den person som själv äger fastigheten, och ska enligt Skatteverket vara i "nära anslutning till bostaden".
Markarbetet ska syfta till att utöka bostadsytan eller försörja bostaden med värme, vatten, avlopp, elektricitet eller elektronisk kommunikation. Om bostaden är yngre än fem år får arbetet endast syfta till att återställa byggnaden till det skick den var i från början. Om material byts ska det nya vara likvärdigt med det gamla.
Rotavdrag ges för att göra markarbeten för avlopp, till exempel infiltrationsanläggningar eller infiltrationsbäddar, bredband; för att bygga en utbyggnad och återställa mark till ursprungligt skick efter att ett gräv- eller markarbete har utförts (inom sex månader).
- Byggföretagen välkomnar regeringens besked. Vi har varit tydliga med att en höjning av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet. Samtidigt är varje jobb viktigt när varslen fortsätter att öka, företagen kämpar med att få ihop kalkylerna och arbetslösheten inom bygg ligger runt 10 procent, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Byggföretagen har under en längre tid drivit att rot-avdraget bör återställas till 50 procent av arbetskostnaden.
Byggnadsarbetareförbundet är mindre imponerade.
– Regeringen verkar bara ha ett enda verktyg att ta till för att försöka stimulera bostadsbyggande och det stora problemet är att det inte fungerar. Det är fruktansvärt idéfattigt och en stor besvikelse. Vi behöver åtgärder för att få spaden i marken för nya byggstarter, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.
Byggnads vill att staten tar ett större ansvar för bostadsbyggandet och säkerställer en jämnare byggtakt mer anpassad efter landets behov. Bland annat genom att återinföra och utveckla investeringsstödet.
– Vi har tillsammans med resten av byggbranschen uppvaktat regeringen vid flera tillfällen och presenterat en rad åtgärder att ta till. Tyvärr har det fallit för döva öron. Nu varslas yrkesarbetare med decennier av kompetens och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade efter tre års studier. Det kommer att få förödande konsekvenser när konjunkturen vänder, säger Kim Söderström.