Publicerad den: 2020.5.15

Storskalig avloppsrenovering i Norrköping

Landet runt: Avloppsledningen genom centrala Norrköping börjar ha gjort sitt. Men istället för att gräva upp hela stan har man satsat på att renovera ledningen med schaktfria metoder.

Låst innehåll

”Det är första gången vi gör det här i så stor omfattning och för oss är det här uppdraget ett kvitto på att tekniken nu är mogen för större uppdrag”, säger Aarsleff Rörtekniks vd Stefan Indahl. Tekniken i sig – rörinfodring med så kallat flexibelt foder – har man jobbat med länge men oftast på kortare sträckor. Att infodra en tre kilometer lång ledning ställer dock andra krav än man är van vid.

– En av de största utmaningarna i det här uppdraget har varit att hitta en bra lösning för den temporära ledningen som krävs då vi stänger av befintlig ledning under byggtiden. Den temporära måste klara att ta hand om flöden från hela centrala staden, förklarar Stefan Indahl. – Trafiken är en annan utmaning. Vi jobbar mitt i stan och måste trots allt ta upp lite plats med våra bilar och utrustning samtidigt som vi vill påverka stadstrafiken minimalt, tillägger han. Den temporära ledningen är nu på plats och sedan ett par veckor in i mars är man i gång med renoveringsarbetet av den nya ledningen. I korthet går det ut på att man ”vränger” in ett foder inuti det gamla röret och när fodret är på plats härdas det till ett hårt, stabilt och slittåligt rör. Ledningen är i dimensioner mellan 1,3 – 1,6 meter och ligger ungefär tre-fyra meter nere i marken.

ANNONS:

– Det är många på andra håll som har varit intresserade av det här projektet. På grund av corona-viruset kan vi tyvärr inte ta emot besök som planerat men vi kommer dokumentera hela arbetet noggrant, säger Stefan Indahl. I juli beräknas hela ledningsrenoveringen vara färdig och ledningen i drift igen.

Taggar: ,

Text: Ann-Louise Larsson Foto: Anders Risenstrand

Publicerad den: 2020.5.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!