När Byggföretagen nu presenterar sin årliga lista över de 30 största byggföretagen i Sverige har man bytt beräkningsmodell. Istället för omsättning har man tittat på antalet anställda, och sedan också begränsat listan genom att utesluta de SNI-koder man inte anser passar.
Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen:
- Peab toppar listan över de största svenska bygg- och anläggningsföretagen - följt av Skanska och NCC. När det kommer till antalet anställda och omsättning är Peab, Skanska och NCC i en klass för sig. Med en total omsättning på mer än 100 mdkr och över 25 000 anställda i Sverige är dessa tre större än listans övriga 27 företag tillsammans, säger Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen.
Nytt för i år är alltså att listan rankar de största företagen efter hur många anställda de har istället för deras omsättning som tidigare år.
- Det är ett mer intressant mått att titta på och beskriver bättre ett företags storlek. Metodiken för hur listan tas fram har också ändrats och urvalskriterierna för att definieras som ett byggföretag har blivit skarpare. Enbart företag inom SNI-koderna för byggverksamhet och/eller de företag som tillämpar byggbranschens kollektivavtal har inkluderats, säger Emil Flodin.
Och det är självfallet fritt för Byggföretagen att skapa sin lista efter eget huvud. Men den riskerar att missa den verkliga bilden. Anläggningsbyggare med egna anläggningsmaskiner, och liknande markföretag i byggsektorn kommer inte nödvändigtvis med. I årets lista finns visserligen Eleda med, men beräknas, enligt tidningen Maskinentreprenören, för snävt. På Byggföretagens lista hamnar Eleda på 10:e plats, men man skulle med viss framgång kunna argumentera för att Eleda snarare bör ligga på sjätte plats, mellan JM och Svevia. Eledas omsättning snurrar runt 10 miljarder i dagsläget och antalet anställda är enligt bolagets egna beräkningar är cirka 2000.
Men en ännu större doldis i sammanhanget är Infralogistic som helt missas, medvetet eller omedvetet, på Byggföretagens lista. Infralogistic, där både Kewab och till exempel Drottningholms Entreprenad ingår, har cirka 500 anställda. Någon omsättning är inte rapporterad för gruppen ännu, men tidningen Maskinentreprenörens bedömning är att den kommer snurra runt en miljard när det rapporteras – antagligen mer. I så fall kan man tänka sig att Infralogistic, som nu inte upptas på listan, borde platsa på plats 15 eller 16 bland Sveriges största byggare, strax bakom Implenia. Viktigt dock att observera att Byggföretagens lista är just deras lista, och är helt korrekt så till vida att det är Byggföretagen som bestämmer vem som platsar inte eller inte.
Det finns andra också intressanta reflektioner runt riskkapitalbolag som på senare år har investerat i framgångsrika entreprenadbolag. Storskogen är ett sådant, som har flera starka bolag i sin portfölj med flera hundra anställda. Här är det dock svårare att argumentera för att Storskogen är en aktör i byggbranschen, utan är nog mest att betrakta som en ägare av enskilda bolag.
Bellman Group är en annan koncern som saknas på listan. Bellman Group är en anläggningskoncern som verkar inom bergsprängning, schakt, transport och hantering av massor i Sverige. Under 2020 omsatte koncernen ca 1,7 miljarder kronor och har cirka 615 anställda och cirka 1200 underentreprenörer. Skulle Bellman Group tas upp på listan borde dom räknas som nummer 10 ungefär, jämförbara med AF-Gruppen.