Dick Örn

Publicerad den: 2021.2.16

”Svårare för småföretag att klara sig utan paraplyorganisation”

Branschpricken: Dick Örn, VD/Delägare Bellman Group

Låst innehåll

Hur ser du på trenden i branschen att maskin­entreprenörer växer i storlek genom förvärv och blir till storbolag?
– För 20 år sedan hade vi kanske 300 lastbilscentraler i Sverige, idag är det säkert under 100. Det är i stort samma trend som i resten av näringslivet där vi har sett sammanslagningar. I ett samhälle kanske det fanns fem radiohand­lare förr, i dag är det en eller två. Nu går vi inom markförflyttning igenom samma sak.

Vilka är de viktigaste drivkrafterna bakom förändringen i schaktbranschen?
– Dels blir det enklare för beställaren att samordna arbetsplatsen när en aktör kan leverera helheten och har ansvar för både maskiner, bilar och hela markjobbet. Dels blir det allt svårare för mindre företag att själv hantera alla miljö- och kvalitetskrav och den digitala administration som krävs för detta. Det är idag svårare för småföretag att klara sig utan en paraplyorganisation som har resurser och kompetens för det.

ANNONS:

Hur länge kommer trenden fortsätta, kan ni och andra aktörer fortsätta att växa ännu mer?
– Sverige är ganska litet och det måste finnas konkurrens. Det är viktigt att inte bli för stora, det är inte bra för beställarna heller om vissa aktörer blir för dominerande såklart. Bellman Group omsätter cirka 2 miljarder idag, och har fortfarande en tydlig strategi att växa genom förvärv.

Taggar: ,

Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2021.2.16

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!