maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Svartjobb allvarligt problem enligt Svenskt Näringsliv

En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att mer än vart tredje företag drabbas av kriminaliteten i samhället. Det krävs krafttag mot den svarta ekonomin, mendar Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Totalt sett är det mer än vart tredje företag som har upplevt osund konkurrens från företag som bryter mot lagar och regler, struntar i att betala skatt och fuskar med anställningsregler och arbetsmiljölagar, enligt Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv Foto: Sören Andersson

Den organiserade brottsligheten kontrollerar företag som i stort sett helt bygger på olaglig verksamhet och som inte sällan är kopplade till annan grov kriminalitet i samhället, samt företag som blandar vit verksamhet med svart och som inte har kopplingar till annan olaglig verksamhet, anser Svenskt Näringsliv. Och nya rapporten "Konkurrensen med den svarta sektorn - ett stort problem för företagen och samhällsekonomin" tar upp en rad problembeskrivningar och förslag.

"Totalt sett är det mer än vart tredje företag som har upplevt osund konkurrens från företag som bryter mot lagar och regler, struntar i att betala skatt och fuskar med anställningsregler och arbetsmiljölagar. För en näringsidkare som sliter med att få verksamheten att gå runt är detta naturligtvis en allvarlig bromskloss. Och för samhället bidrar det till sämre fungerande konkurrens och lägre produktivitet. Skapandet av riktiga vita jobb försvåras också vilket bidrar till segregation och utanförskap", skrivere Mattias Dahl i en debattartikel.

För att komma åt företag som bedriver svart verksamhet, menar Svenskt Näringslivt, måste man inse att höga arbetskraftskostnader och höga skatter skapar drivkrafter att både köpa och sälja svarta tjänster. Om en köpare av en tjänst i Sverige rakt av ska kunna byta en timme mot säljaren av en tjänst krävs på grund av skatterna att köparen har nästan fyra gånger så hög inkomst. I Sverige är dessutom arbetskraftskostnaderna höga, särskilt för jobb med låga formella utbildningskrav.

Några av de värst drabbade verksamheterna är bygg-, transport- och restaurangsektorn.

Svenskt Näringsliv efterfrågar en effektiv och uthållig kontrollverksamhet från relevanta myndigheter inom ramen för befintliga befogenheter. På skatteområdet har antalet skatterevisioner minskat till omkring 4 000 per år från omkring 18 000 per år under 1980-talet. Det vilar ett mycket tungt ansvar på regeringen och riksdagen, skriver Svenskt Näringsliv. Staten måste leva upp till sin del av samhällskontraktet och säkerställa ett tryggt samhälle.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer