Trafikverkets presschef Bengt Olsson konstaterar att myndighetens projekt fortfarande rullar på som normalt. Foto: Trafikverket.

Publicerad den: 2020.4.8

Trafikverket: ”Alla projekt kör för fullt”

Anläggning: Trafikverket har snabbutrett möjligheterna att tidigarelägga underhåll av väg och järnväg. Tanken var att undersöka om mindre trafik på räls och på väg skulle göra det gynnsamt.

Låst innehåll

– Men vi såg att alla specialmaskiner för järnväg redan är upptagna och i ordinarie arbete, och vi har också sett att det just nu inte heller finns någon överkapacitet när det gäller anläggningsmaskiner för vägunderhåll, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Efter analysen såg också Trafikverket att trafiken inte hade minskat tillräckligt för att det egentligen skulle bli någon fördel som det ser ut just nu.

ANNONS:

När det gäller att tidigarelägga större projekt som finns i infrastrukturplanen som sträcker sig fram till 2029 så är analysen att det inte är möjligt av flera skäl. Dels måste den typen av projekt ut på marknaden utanför Sverige för att ge entreprenörer möjlighet att lägga anbud. Dels är det inte Trafikverket som förfogar över de pengar som i så fall skulle tas fram. Den bollen ligger hos regeringen.

Det kan uppfattas som ett bakslag att Trafikverket inte såg några möjligheter att utöka underhållet nu i coronatider när näringslivet behöver stöd utöver det vanliga. Men Trafikverket konstaterar just nu att alla projekt i landet där myndigheten är byggherre rullar på för fullt utan några störningar alls.

– Det enda är ett litet mindre arbete på järnväg som ett företag från Österrike ansvarar för, men det påverkar inte helheten. Just nu ser det bra ut på alla våra projekt, men det här kan ju ändra sig, vi vet inte. Än så länge klarar vi det, säger Olsson.

Taggar: ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.4.8

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!