Infrastrukturminister Tomas Enroth med framtidens maskinentreprenör Robin Wallenius från Hjo, och så nestorn och före detta ordförande i ME Håkan Norén när årets Infrastipendie delas ut på Stora Infradagen. Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2019.1.25

Tunga och viktiga framtidsfrågor på ME:s Stora infradag

Låst innehåll

Infrastrukturminister Tomas Enroth (s) anser att Stora Infradag är viktigt; samlar mycket kunskap och aktörer med engagemang, och hoppas få komma tillbaka nästa år. Det är något som kommer att stärka maskinentreprenörer de kommande åren.

Brödtext: Den 25:e januari hölls Stora Infradagen för 13:e gången. Den olyckliga siffran påverkade dock inte engagemanget. Konferensen var kanske en av de bästa hittills. Det menade i varje fall Maskinentreprenörernas ordförande Magnus Persson.

ANNONS:

– Förra året tyckte jag nog att vi toppade och kände att det här klarar vi inte att göra om. Men nu känner jag nog att det här året kanske blev det bästa hittills, summerade Magnus Persson från scen när konferensen övergick i mingel med beslutsfattare och intresserade företagare.

Och nog hade Magnus Persson rätt i sin analys. Konferensen var i år smockad med tunga framtidsfrågor som engagerar alla i branschen.

Frågorna som diskuterades på Stora Infradagen var breda men sannolikt de viktigaste. Den nya tekniken, behovet av infrastruktur och rätt kompetens för att flytta Sverige framåt var centrala. Maskinentreprenörer får allt större plats när det gäller att utveckla Sverige som samhälle. Det är inte många längre som ser maskinentreprenörer som en grupp som leverera maskiner till byggentreprenörer. Snarare håller kompetensen att flytta neråt, från de stora byggentreprenörerna till maskinentreprenörer som bygger allt mer själva, levererar helhetslösningar och tar mer plats på marknaden.

Ett exempel som tydligt visar detta var årets vinnare av Infrastipendiet. Robin Wallenius. En vinnare som visat hur man med ny teknik kan flytta fokus från maskinen till att bli leverantör av en färdig produkt från ax till limpa. Nyckeln är kompetens och användandet av modern teknik.

Men Wallenius är i dagsläget unik. För ett få med sig resten av bygg- och maskinentreprenörer i Sverige behövs samarbete.

–Vi behöver samarbeta, Sverige är ett litet land, men vi har alla möjligheter att ta kontakter och bygga relationer och kontaktnät för att stärka vår konkurrenskraft. Vi behöver arenor där vi kan mötas och lyssna på varandra. Gör vi det kommer vi att lyckas med det vi förutsätter oss, tyckte infrastrukturminister Tomas Enroth efter att han hört både Veidekkes vd Jimmy Bengtsson, maskinentreprenörer, Trafikverk, landshövdingar, Volvo CE och Pon… Skanska. Alla verkar nu förespråka mer öppenhet, partnering, långsiktiga relationer och samarbete. Det är så Sverige ska lyckas… det var i varje fall många eniga om under Stora Infradagen.

Och regeringen satsar hårt:

–Vi samlar nu alla infrastrukturfrågor, inklusive digitalisering och energipolitik i ett departement. Vi kan fokusera på Sveriges utmaningar de kommande åren och, tillsammans med er, säkerställa att vi blir det land där man testar ny teknik och klara av klimatomställningen snabbast av alla. Här kan och ska hela entreprenadbranschen vara med med sin teknik, sa Eneroth.

Men Eneroth är orolig. Satsningen på infrastruktur som ligger nu motsvarar 235 000 årsarbeten.

Ordet samarbete återkom hela dagen. Även rekryteringen kommer att handla om ett samarbete. Varken politiker eller näringsliv kommer att klara det själva. ME har startat sin ME-Skola. Men det räcker inte hela vägen. Maskinentreprenörernas företag måste öppna sina dörrar för den yngre generationen, och välkomna dem på ett klart mycket bättre sätt än i dag.

–Branschen måste involvera sig mer, bästa utfallet får vi när företagen går in och tar över och jobbar tillsammans med skolan. Nu läser faktiskt 25 procent av eleverna på gymnasiet yrkesprogram, men hela 38 procent sökte till dem, vilket är en ökning, samtidigt som alla inte kom in. Men, det innebär att 2018 sökte totalt 4 000-5 000 fler ungdomar yrkesförberedande utbildningar, så det är på väg åt rätt håll, sade Roger Haddad (L), ordförande i Riksdagens utbildningsutskott

Maskinentreprenören Frentabs vd John Fransson var tydlig när han satt i en panel som handlade om just rekrytering:

-Man måste välkomna praktikanter. De som gör det, är det företag som kommer att lyckas. När det kommer första dagen så ska man ungefär ha en skylt på huvudkontoret som alla ser att idag kommer den och den och välkomnas och att det är viktigt. Ibland tror jag vissa ser det som ett bekymmer att det kommer en praktikant, och typ säger åt den att ta en spade och ställa sig lite vid sidan. Det håller inte, sa Fransson.

Taggar: , , , , , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2019.1.25

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!