Lika lön för lika arbete på svenska byggarbetsplatser enligt lag från EU. Mycket oklart läge, menar Sveriges Byggindustrier.

Publicerad den: 2018.3.1

Utländska byggarbetare får svensk lön

Löner: Sent i går kväll blev EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet överens om att byggnadsarbetare på samma arbetsplats ska ha jämförbara löner och villkor. Oavsett vilket land man kommer ifrån.

Låst innehåll

Byggbranschen har plötsligt hamnat under lupp på riktigt i Sverige. Politiska beslut både i Sverige och i EU kommer att leda till stora förändringar som i dagsläget är svåra att överblicka. 28 februari klubbade EU igenom lika lönenivåer enligt avtal för alla på en byggarbetsplats. För en dryg vecka sedan meddelade regeringen att huvudentreprenören enligt lag blir ansvarig för att underentreprenörerna får rätt lön.

– Det som ska gälla är lika lön för lika arbete på samma plats, alltså att man inte ska konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor utan att konkurrera uppåt med att vara bäst på det man gör, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog som är ordförande i parlamentets sysselsättningsutskott och som lett parlamentets förhandlingsdelegation, till Sveriges Radio, Ekot.

ANNONS:

Detta blir alltså också lag, enligt EU:s överenskommelse. Det är utstationeringsdirektivet som styr lagar om arbetsvillkor för dem som tillfälligt jobbar i andra EU-länder. Därmed kommer vi i Sverige få två nya lagar som styr lönekostnader och nivåer i byggbranschen.
För byggarbetsgivarna är det just nu mycket som är oklart och känns osäkert.

– Vi tycker att det ökar oklarheten i branschen, och verkar förvirrat. Vi ser väl att facket borde motverka detta, för i Sverige har vi ju inte lika lön för lika arbete, utan prestationslön. Så följden blir ju att man då får lika lön på en arbetsplats utan prestation, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier.

Taggar: , , , , , , , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.3.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!