I veckor i somras har grävsystem vid olika tidpunkter och olika platser visat fel. Felsökning har gjorts, nu tror experterna att det kan vara vädret som låg bakom. I dagsläget fungerar allt som vanligt.

Publicerad den: 2019.9.20

Vädret störde mätningar

Maskinstyrning: Swepos konstaterar att väderförhållandena under sommaren kan ha orsakat de tidvisa höjdavvikelser som flera entreprenörer upplevt.

Låst innehåll

Väderfronter som under sommarmånaderna vandrat över Sverige från väster till öster är enligt Swepos orsaken till de störningar som upplevts både i Swepos Nätverks-RTK-tjänst och i nätverks-RTK generellt.

Swepos har de senaste veckorna genomfört omfattande felsökning i samarbete med leverantörer både av GNSS-programvara och GNSS-utrustning och funnit att felet inte går att knyta vare sig till satellitsystem eller mottagarsystem. Istället konstateras att de rapporterade höjdavvikelserna infallit samtidigt som passager av väderfronter.

ANNONS:

Väderfronterna har medfört förändringar i troposfärens innehåll av vattenånga och det i sin tur orsakar en exceptionell variation i signalfördröjningen som Nätverks-RTK-programvaran modellerar. Programvaran är utformad för att klara av variationer, men Swepos konstaterar att exceptionella förhållanden med till exempel åskfrontspassager under juni-augusti kan medföra att modelleringen blir otillräcklig. Swepos råder därför användare att beakta de faktorer om troposfärens påverkan som beskrivs i avsnitt 2.3.2 och 3.4.2 i GNSS-baserad detaljmätning 2017 ur Handbok i mät- och kartfrågor.

Fredrik Bergström, Framtidens Mättjänst, uppmärksammade problemen i somras och kan nu konstatera att de upphört.

– Vi har inte haft några fel på höjdmätningarna de senaste veckorna, men fortsätter att ha koll på vad som händer. Framför allt känns det skönt att veta att Swepos följer upp frågan, konstaterar han.

Taggar: , ,

Sofia Barreng

Publicerad den: 2019.9.20

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!