ME:s förhandlingschef Mathias Fors ser att företagen allt oftare själva ordnar yrkesbevis om de hittar rätt person att anställa.

Publicerad den: 2018.3.13

Yrkesbevisen styr inte rekryteringen

Spaning: Hela 94 procent av landets maskinentreprenörer har svårt att hitta rätt medarbetare, och yrkesbevisen tycks tappa i betydelse. I dag styr teknikutveckling och ekonomi.

Låst innehåll

När en maskinentreprenör ska rekrytera ligger sällan fokus på om den sökande har yrkesbevis, det är en detalj som går att ”köpa”, som en personalchef i branschen uttrycker det. Att anställa fel medarbetare är dyrt. Därför tittar nu allt fler rekryteringsansvariga snarare efter personliga egenskaper och passande kompetens. Mycket talar för att detta är en trend som kommit för att stanna. Kostnaderna för felrekryteringar anses för höga.

Det finns flera skäl att utvecklingen går åt det här hållet. Ett är att allt färre ungdomar väljer att söka sig till branschen samtidigt som teknikutvecklingen riskerar att springa ifrån de som är etablerade i branschen. Ska företaget kunna
expandera och öka lönsamheten krävs personal som är villig att kompetensutvecklas kontinuerligt.

ANNONS:

– När vi pratar med medlemsföretagen om det här så är det tydligt att de anställer personer som de behöver utifrån helt andra värden än yrkesbevis. Man måste kunna hantera den senaste tekniken, vara intresserad av att utvecklas och förstå byggprocessen. Yrkesbeviset vet man inte riktigt vad det har för värde, egentligen, säger Mathias Fors, förhandlingschef på Maskinentreprenörerna (ME).

Utvecklingen är inget unikt för Sverige. Det allt lägre intresset för branschen bland unga runt om i Västeuropa, Japan och USA, gör att maskintillverkare, stater och myndigheter, och avancerade teknikföretag har jagat på utvecklingen mot mer automatiserade byggprocesser. Anläggningsmaskiner får funktioner som ska göra det enklare för aktörer inom sektorn att rekrytera rätt. Entreprenörernas beställare jagar kostnader genom att effektivisera byggprocessen med ny teknik och räknar med att maskinentreprenören leverera i sin del av projektet med kompetenta medarbetare som klarar att
anpassa sig till det nya.

–Yrkesbevis ska till exempel visa att man är fullt utbildad och har rätt till den lön som då gäller. Men vi ser i dag att företagen ändå ger full lön när de hittar den kompetens de behöver, och yrkesbeviset är inte något man frågar efter, utan det är särskilda färdigheter som är intressant och som gör företaget mer konkurrenskraftigt. Sedan ordnar man med yrkesbevis bakvägen eftersom det krävs på en
arbetsplats, säger Mathias Fors.

Och att maskinföraryrket kommer förändras framgår allt tydligare. Caterpillar levererar till exempel nu ett automatiserande system från Trimble i maskinerna som standard. Trimbles analys av branschens utveckling är tydlig. Så här utrycker sig bolaget i vår inför mässan Intermat i Paris:

”Byggföretag och underentreprenörer har fortsatt svårt att rekrytera och kostnaderna för material och varor ökar. Samtidigt höjs kraven på att göra mer av designarbetet, vilket samtidigt kräver fortsatt krav på innovation och anpassning som gör det möjligt för entreprenörerna att klara av dessa utmaningar”.

När tidningen Maskinentreprenören intervjuade representanter från Trimble i Paris i januari blev det tydligt att företagsledningens agenda består i att fortsätta arbeta hårt mot små och medelstora maskinentreprenörer för att hjälpa dem att få tillgång till den nya tekniken till rimliga kostnader. 3D-positionering, 3D-modeller och så kallad ”mixed-
reality” (VR i fält) samt självkörande maskiner står faktiskt på agendan på riktigt. Sverige är ett litet land och de globala tillverkarna av styrsystem och maskiner går den här vägen oavsett vad svenska entreprenörer tycker om det. Varken fack eller ME kan påverka denna utveckling.

–Det är bland annat den här utvecklingen som ME:s medlemsföretag nu står inför som gör att vi måste titta över hur yrkesutbildningsavtalet med fackföreningarna är utformat. Det är inte rimligt att tro att det är vi tjänstemän inom ME och facket som hänger med bäst i utvecklingen, och vi kan ju knappast be tillverkarna av anläggnings-
maskiner och styrsystem att sluta utveckla den nya tekniken. Det finns ingen relevans i att kräva att en maskinförare ska ha hanterat en mer eller mindre självkörande maskin i ett antal tusen timmar för att få yrkesbeviset godkänt av oss inom arbetsmarknadens parter, säger Mathias Fors.

–Jag rekryterar hellre en person som brinner för jobbet och är intresserad utan yrkesbevis, än en person med yrkesbevis som inte imponerar på mig, säger Angelica Lagerberg, personalchef på VSM.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Text: Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.3.13

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!