Maskintest: Hyundai HX220L

Pris: 1 939 000


Snittbetyg:

4.5

Specifikationer


Tekniska data

Tjänstevikt
22 100 kg

Motor
Cummins QSB6.7

Effekt
136 kW (183hk) vid 1950 varv/min

Larvhastighet
3,6/5,5 km/h

Ljudnivå hytt
70 dB

Extern ljudnivå
102 dB

Kapacitet

Max. grävdjup
6730mm

Max. räckvidd
9980mm

Max. grävhöjd
9600mm

Max. grävkraft
116,1kN

Standardutrustning
Publicerad den: 2016.7.9

Pigg korean i kall vintertest

Hyundai HX220L: Hyundai har fått till en lättkörd och tystgående maskin som är snabb och följsam även vid lägre varvtal. Hytten har bra förarmiljö och fyra kameror och sensorer som varnar för hinder. Det blir högt betyg för en bandare som även är stark och snabb vid förflyttning.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt

Det är lätt att ta sig i och ur hytten och stol och konsoler är enkla att ställa in. Displayen med mätare, knappar och kontrollampor ger en god översikt och är lätt att förstå. Övriga reglage som sitter på höger sida är också relativt lättåtkomliga och logiskt placerade.

Förvaringsutrymmet bakom förarstolen rymmer en matväska och det finns ett förvaringsfack för dryck som kyls av maskinens klimat­anläggning.

Framrutan är delad, med delningen placerad så att det inte stör sikten framåt nämnvärt. Som standard finns fyra högt placerade kameror som förstärker sikten runt om hela maskinen, vilket kan vara bra i trånga miljöer.

Kamerabilderna visas på displayen där man även väljer vilka vyer som ska visas. En nackdel är att kamerabilderna kan vara svåra att se vid motljus. Systemet varnar även med ljudsignal och ljussignal på displayen för hinder inom maskinens arbetsområde. Det kan vara bra men kan även upplevas som störande om man kör i en trång miljö med många fasta hinder.

Avseende ljudnivå och vibrationer finns inget att anmärka på och hytten ger sammantaget en god förarmiljö.

“Avseende ljudnivå och vibrationer finns inget att anmärka på”

Hydraulik

Maskinen känns lättkörd, snabb och följsam, även vid lägre varvtal. Körning med rotor och tilt går mjukt och harmoniserar med övrig hydraulik på ett utmärkt sätt. För bommen finns ett enkelverkande flytläge som exempelvis kan användas vid bergrensning.

Som tillval för svängfunktionen finns en ”mjuksväng” som ska ge maskinen ännu bättre svängprecision. Testmaskinen har inte detta tillval men uppvisar ändå en god precision, så detta tillval känns möjligen något onödigt.

Motor/drivlina

Motorn går tyst och känns väl anpassad och tillräckligt stark för maskinstor­leken. Avgasrening sker med hjälp av tillsatsvätskan Adblue, vars behållare rymmer hela 27 liter.

Dieselvärmare som värmer både motor och hytt är standard. Maskinen har två hastigheter för förflyttning och känns stark och snabb även vid förflyttning i stark lutning. Bandjusteringen sitter skyddad och lättåtkomlig (utan att behöva skruva bort någon lucka) på undervagnen som för övrigt har en utformning som gör det lätt att komma åt att göra rent.

dsc_0336

Service/daglig tillsyn

De flesta kontroller nås via maskinens sidoluckor. För att manuellt kontrollera motoroljenivån (den går även att se via displayen i hytten) måste man dock klättra upp på maskinen och öppna stora motorluckan. Det känns som en dålig lösning, det borde gå att komma åt oljestickan från marknivå via någon av sidoluckorna.

Behållare för centralsmörjning och tankningspump har en bra placering i ett väl tilltaget fack med låsbar lucka, som också har plats för en hel del verktyg och vätskor.

Maskinen har en elektrisk huvudströmbrytare vilket gör det enkelt och säkerställer att huvudströmmen alltid bryts. Bra!

Maskintestare: Magnus Andersson Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2016.7.9

Beyg: Hyundai HX220L


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören