Maskintest: Case CX130D

Pris: 1 160 000 kr


Snittbetyg:

4.5

Specifikationer


Tekniska data

Tjänstevikt
14000kg

Motor
Isuzu steg 4

Effekt
78,5 kW (105hk)

Larvhastighet
5,6 km/h

Ljudnivå hytt
69 dB

Extern ljudnivå
99 dB

Kapacitet

Max grävkraft
66 kN

Max grävdjup
5 500 mm

Max räckvidd
8 310 mm

Max. grävhöjd
8 770 mm

Standardutrustning
”Det är inte hastigheten på hydrauliken som är avgörande, utan det är resultatet.” Maskintestare Ronny Larsson tycker att Case har hittat en balans som gör att hydraulik och förare jobbar bra ihop.

Publicerad den: 2016.11.23

Kompakt och stabil med mjuk hydraulik

Case CX130D: En utmärkt maskin för trånga utrymmen tack vare motvikten som inte sticker långt utanför larverna. Maskinen är stabil även med tiltrotator monterad och räckvidden är bra både vid djupgrävning och planering. Hydrauliken levererar mjuka och följsamma rörelser med en hastighet som är anpassad till föraren.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytten är trivsam och enkel, här finns det föraren behöver och inte mer, vilket är bra. När jag testade föregångaren CX130C hade jag önskemålet att fler knappar skulle flyttas in i displayen, och det har Cas­e gjort på nya modellen. Displayen är också väldigt enkel och det är lätt att hitta i de olika menyerna.

Rejält tilltagna rutor ger bra sikt inte bara framåt utan även åt sidorna. Framrutan skjuts upp i taket enkelt och utan någon större muskelkraft. Styrspakarna är bra placerade och har praktiska knappar för att köra vindrutetorkaren några gånger och för att stänga av radion, utan att behöva släppa spakarna._sor7382

Vad gäller stol och pedaler finns inget att klaga över och kyla/värme funkade alldeles utmärkt. Till förarkomforten bidrar även bra placerade fack för mobiltelefon och kaffekopp.

Hydraulik

Efter tidigare test av Casemaskiner har jag höga förväntningar på hydrauliken. Den här gången är det en mindre maskin men hydrauliken har precis samma mjuka och följsamma rörelser som sina större syskon.

Jag testade maskinen både med släntning av vägdiken och med att ösa massor, och hydrauliken klarade det galant.

Det är inte hastigheten på hydrauliken som är avgörande, utan det är resultatet. En gammal sanning är att när du får ta ett antal omtag så är det dags att dra ner hastigheten. Om du kör på 80 procent får du ofta mer gjort samtidigt som det går mindre bränsle. Det här är inte den snabbaste maskin jag kört, men det är inget negativt utan snarare ett bevis på att Case har hittat en bra balans som gör att hydraulik och förare jobbar bra ihop.

_sor7518

Motor/drivlina

Motorn har den styrkan som behövs för att driva både hydrauliken och bandvagnen utan problem, både med hårda tag och lite snällare körning. Dessutom är motorljudet behagligt både utanför och i hytten.

Bandvagnen med en överrulle som ger bra utrymme när man ska skotta av larverna är bra nu när vintern är i antågande. Det finns två larvhastigheter och på övre växeln går det riktigt fort.

Service/ daglig tillsyn

Alla kontrollpunkter sitter lättåtkomligt. Bränslepumpen sitter bra till bakom en lucka som föraren kommer åt utan att behöva klättra upp på maskinen. Utmärkt.

Även påfyllningen av Adblue är enkel och sitter i anslutning till bränslepumpen.

Med en motorlucka som öppnas uppe på maskinen kan det vara lite tight att komma åt generator, startmotor med mera. Det är ett faktum som Case inte är ensamt om.

När jag testade CX130C klagade jag på att motorluckan lyftes upp i sidled vilket var väldigt tungt. På nya D-modellen lyfts luckan rakt bakåt i stället vilket är klart mycket bättre. Maskinen har fått en förhöjning för att få plats för avgasreningen vilket har gjort att motorluckan har blivit något mindre, vilket också underlättar.
”Det är inte hastigheten på hydrauliken som är avgörande, utan det är resultatet.”
Maskintestare Ronny Larsson tycker att Case har hittat en balans som gör att hydraulik och förare jobbar bra ihop.

Publicerad den: 2016.11.23

Betyg: Case CX130D


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören